Dr. Hanák Ágnes

Dr. Hanák Ágnes 

Fogorvos

A fogászat felé először az élettudományok iránti érdeklődésem terelt. Lenyűgözött az emberi test és annak működése, ez máig meglátszik a hozzáállásomon, a kezelések során az egész embert szemlélem, nem csak a fogakat.

Kezelés során mindig fordítok időt arra, hogy meghallgassam pácienseim panaszait és elvárásait, illetve arra is, hogy részletesen tájékoztassam őket a kezelés menetéről, illetve megválaszoljam a felmerülő kérdéseiket. Igyekszem pácienseimnek minél több alternatívát felajánlani egy-egy kezelési opcióval kapcsolatban, valamint tájékoztatni őket ezek előnyeiről és hátrányairól. Tudásomat folyamatosan bővítem különböző továbbképzéseken. Mindent megteszek azért, hogy a precíz munka mellett a légkör is barátságos és megnyugtató legyen, a jókedv és a nyugalom megőrzése a munkában és a mindennapokban is fontos nekem.

Milyen kezelésekkel fordulhatsz Dr. Hanák Ágneshez? 

  • Fogászati profilaxis: elméleti és gyakorlati szájhigiénés oktatás és tanácsadás
  • Fogmegtartó kezelések: fogtömés, inlay, onlay overlay, gyökérkezelés
  • Esztétikai kezelések: fogfehérítés, fogékszer
  • Fogpótlás: koronák, hidak készítése, kivehető pótlások készítése
  • Parodontológiai kezelések: fogkőeltávolítás, kürettálás
  • Szájsebészet: fogeltávolítás

Foglalj időpontot online!

Egy kattintással kiválaszthatod a neked megfelelő időpontot

Gyakori kérdések

Az első és legfontosabb, hogy ha bármi furcsaságot, eltérést, duzzanatot vagy fájdalmat észlelünk, azonnal keressük fel szakorvosunkat. Ne habozzunk! Emellett fontos, hogy ne feledkezzünk el a féléves-éves szűrésről, ahol bármilyen probléma szinte a legelső perctől kiszűrhető, ezáltal korai terápiában részesülhet. Például a kis szuvasodás kisebb töméssel mindig jobb prognózisú!

Ha nem fordítunk kellő figyelmet a szájhigiéné fenntartására, a szájüregben lévő baktériumok felszaporodnak, és az alacsony pH-ú környezetben a „felpuhult” fogszövetet a baktériumok megtámadják, és elbontják. Kialakul a fogszuvasodás és üregképződés. Amennyiben felkeressük a fogorvost, a fertőzött fogszövetet a fúróval eltávolítja és az üreget tömőanyaggal tölti fel. A fog él és virul a beavatkozás után.

Ha a fogban lévő ér- és ideghálózatot is eléri a fogszövetet érintő bakteriális fertőzés, a fog begyullad. Visszafordíthatatlan esetben a fertőzött fogszövet eltávolítását ki kell terjeszteni a fogbélre is. Ekkor az ér- és idegképletek eltávolításra kerülnek, majd a tisztítás után a gyökérbe megfelelő anyagból tömés kerül. Ezután következik a fogkorona helyreállítása töméssel vagy koronával. A fog ekkor már egy „nem élő fog”, viszont a kezeléssel még jó ideig szájban tartható és jól funkcionál.

A legáltalánosabb eset, ha a fog olyan mértékben sérült, hogy töméssel már nem lehet helyreállítani. Ilyenkor a fog előkészítése után lenyomat készül, és a fogtechnikus készíti el a borítókoronát, melyet a fogorvos ragaszt be. Élő és gyökérkezelt fogra is készülhet korona. Készülhet esztétikai okokból, harapásemelés céljából és még sok egyéb jelenség indokolhatja.

Ha a fogívből egy közti fogat elvesztünk, megszűnik az ív egysége. Ekkor a rágáskor jelentkező erők nem tudnak megfelelően eloszlani a fogíveken belül, és néhány fog nagyobb erőhatásnak lesz kitéve. Ez meggyengíti a tartószerkezetét és emiatt szép lassan a fog megdől. A megdőlt fogak rágófunkciója csökken és tisztításuk is nehezebb, ezért előfordul, hogy hamarabb romlanak és veszítik el a páciensek őket.

Egy vagy több hiányzó fog pótlására alkalmas, a többi fogon (vagy implantátumon) elhorgonyzott, rögzített, esztétikus fogpótlás. Amennyiben a szájban lévő fogakon horgonyozzuk el, a hiányt határoló fogakat megfelelően kell előkészíteni pillérnek - mint egy koronához - s ehhez fognak kapcsolódni a hiányzó fogakat pótló hídtagok.

Olyan esetekben, ahova hídpótlás nem készíthető, de még vannak a szájban saját fogak, a hiány helyére kiterjesztett kivehető pótlás készülhet. Általában kicsivel nagyobb helyet foglal el a szájban, mint maga a foghiány, és a maradék fogakon van elhorgonyozva.

Teljesen fogatlan állcsontokra készíthető fogpótlás, mely nagyobb helyet foglal el a szájban, mint a korábbi fogazat, pótolja az elvesztett fogakat és csontozatot, megtámasztást ad az arc izmainak, emeli a harapást.

A fogkő szilárd lerakódás a fogazaton, mely szivacsos szerkezetének köszönhetően baktériumok millióinak ad otthont a szájban. Ezek a baktériumok súlyos ínygyulladást okozhatnak, amely betegség előrehaladtával ráterjedhet a fogakat körülvevő tartószerkezetre, meggyengítve az. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a fogak kilazulnak, és elkezdenek mozogni. Extrém esetben a páciens ép fogait veszíti el a betegség miatt. A fogkövet csak professzionális eszközökkel lehet maradéktalanul eltávolítani, az otthoni szájápolás lehetőségei nem adottak az eltávolításhoz.

A fogainknak több felszíne van, mint amennyit el tudunk érni a fogkefével. Az egymáshoz fekvő fogak felszíneit a fogkefe nem éri el, a fogselyem viszont erre specializálódott. Felnőtt korban kifejezetten ezeken a területeken alakul ki fogszuvasodás, és innen indul az ínygyulladás is. Mindkét betegség megelőzhető helyes fogselyem használatával.

Számos fogászati beavatkozás teljesen fájdalommentes, azonban sajnos, ha már egy kialakult problémával keressük fel orvosunkat, előfordulhat kellemetlen érzés, Ezt szeretnénk megelőzni egy érzéstelenítő injekció alkalmazásával. A páciens ilyenkor teljesen érzéketlen a kezelésre nézve, sokkal nyugodtabban tudja elviselni a beavatkozást és a félelmet is csökkenti, hogy nem érez semmit a beavatkozásból.

Könnyen megtalálhat minket

Fogászati rendelőnk a Mechwart ligeti villamos megállótól 200m-re található a Margit híd irányában.

Telefon

+36 20 403 8968

Parkolás

Parkolásra a környék utcáit, illetve a Rómer Flóris u. 4. szám alatt található fizetős parkolót ajánljuk.

Időpontfoglalás

Online foglalhatsz időpontot!

Vegye fel velünk a kapcsolatot! Kérésére visszahívjuk!

Elérhetőségeink

Telefon: +36 20 403 8968
E-mail: info@meditumdental.hu
Viber: +36 20 403 8968
Cím: H-1027 Budapest, 
Margit körút 38/A

Tartalom felhasználási feltételek

Nyitva tartás

Előzetes bejelentkezés alapján
fogadjuk pácienseinket!

H - P: 08:00-20:00


Időpontfoglalás