Szájsebészet

A szájsebészet a fogászat egyik legfontosabb és legkomplexebb területe, amely a szájüregi és az arc-nyaki régió sebészeti beavatkozásait foglalja magában. Ez a szakterület nemcsak a fogak eltávolításával és a gyökérkezeléssel foglalkozik, hanem bonyolultabb beavatkozásokat is magában foglal, mint például a bölcsességfogak eltávolítása, az implantátumok beültetése, valamint a szájüregi daganatok diagnosztizálása és kezelése. Specialistáink a legmodernebb technológiát és eljárásokat alkalmazzák, hogy a kezelés a lehető legkevésbé invazív és a lehető legkényelmesebb legyen a páciensek számára. Megértjük, hogy a szájsebészeti beavatkozások gondolata szorongást kelthet, ezért kiemelt figyelmet fordítunk a fájdalommentes és biztonságos kezelési környezet megteremtésére. Legyen szó egyszerű beavatkozásról vagy összetett szájsebészeti műtétről, célunk, hogy pácienseink visszanyerjék teljes szájüregi egészségüket és magabiztosan mosolyoghassanak újra.

Bölcsességfog eltávolítás

A bölcsességfog műtét gyakori szájsebészeti beavatkozás, mivel a bölcsességfogak előtöréséhez gyakran nincs elég hely az állcsontban, vagy a fog rendellenes pozícióban helyezkedik el, illetve növekedés során akadályba ütközik, ezért nem, vagy csak részlegesen képes áttörni az fogínyt. Az elakadt bölcsességfog a tartós vagy visszatérő fájdalom mellett számos problémát okozhat: a fog szuvasodása, krónikus ínygyulladás, a fog és az íny közötti tasakképződés, ciszta vagy tályog kialakulása, szájnyitási korlátozottság, gócbetegség. Az előtörésben elakadt (impaktált) bölcsességfog a többi fog egészségét is veszélyezteti, kiválthatja az előtte lévő fog szuvasodását, gyökerének felszívódását, valamint a középvonal felé előre nyomva, összekuszálhatja a teljes fogsort, akár több éves fogszabályozás eredményét téve tönkre.

A panaszos vagy később várhatóan problémát okozó bölcsességfogakat sebészeti beavatkozással kell eltávolítani.
A bölcsességfog elhelyezkedése, állapota panoráma röntgenen vagy fogászati CBCT felvételen könnyen ellenőrizhető, és az időben elvégzett beavatkozás fontos szerepet játszhat a további szövődmények megelőzésében.

A bölcsességfog húzás rutinbeavatkozás, mely helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen
történik.

Bölcsességfog műtét 1015 Budapest, Hattyú u. 16, földszint 1.

Áttörésben visszamaradt fogak eltávolítása

Nem csupán a bölcsességfog esetében fordulhat elő, hogy a fog az állcsontban reked, vagy az előtörésben visszamarad, gyakran megtörténik az ún. számfeletti fogak vagy a rossz tengelyállású fogcsírák esetében is.
Az ún. impaktált fogak a bölcsességfogakon kívül a legtöbbször az alsó és felső szemfogak, illetve az alsó kisőrlők, melyek az előtörés során valamilyen akadályba ütköznek, például helyhiány miatt nem tudnak teljesen kifejlődni és behelyezkedni a fogívbe, vagy akár teljesen az íny alatt is rekedhetnek.

Az áttörésben visszamaradt fogak számos problémát generálhatnak: krónikus gyulladást, fájdalmat, fogászati gócot, állcsont cisztát, illetve a többi fog épségét vagy helyzetét is veszélyeztethetik, ezért sebészeti eltávolításuk a legtöbb esetben elkerülhetetlen.

Szájsebészet 1015 Budapest, Hattyú u. 16, földszint 1.

Műtéti fogeltávolítás

Rendelőnkben mindent megteszünk annak érdekében, hogy pácienseink elkerüljék a fogvesztést, azonban vannak olyan helyzetek, ahol a fog nem menthető (nagyfokú gyulladás, fogbaleset), vagy eltávolítása egészségügyi okok miatt elkerülhetetlen (elő nem tört fogak, szám feletti fogak, szuvas bölcsességfog stb).

A fogak eltávolítása nem mindig oldható meg sima foghúzással, a szabálytalan alakú (pl. extrém görbe gyökérű), vagy elhelyezkedésű (pl. keresztben fekvő bölcsességfog) fogak, illetve betört foggyökerek szájsebész által végzett műtéti beavatkozást igényelnek.

Sebészi fogeltávolításra van szükség az áttörésben visszamaradt fogak esetében is, amikor a fog részlegesen vagy teljesen az íny vagy a csont alatt van, vagy az előrehaladott fogszuvasodás, esetleg baleset miatt a fog koronai része hiányzik.

Műtéti foghúzás esetén a fog helyi érzéstelenítés mellett, műtéti feltárásban fájdalommentesen és biztonságosan eltávolítható.

Foghúzás és foggyökér eltávolítás 1015 Budapest, Hattyú u. 16, földszint 1.

A gyökércsúcs rezekció

A gyökércsúcs rezekció a gyökércsúcs sebészeti úton történő eltávolítása, amely a krónikusan fertőzött gyökércsúcs eltávolítására, illetve a gyökércsúcs körüli gyulladás megszüntetésére szolgál.
A beavatkozás során kis ablakot nyitunk az állcsonton, majd ezen keresztül távolítjuk el a fog gyökerének felső, gyökércsúcsi részét, a foggyökéren található esetleges cisztát, valamint a környező gyulladt szöveteket. A gyökércsúcs eltávolítása az utolsó lehetőség a fog megmentésére, akkor javasolt, ha a fog gyökerei körül kialakult krónikus gyulladást többszöri gyökérkezeléssel sem sikerül megszüntetni, illetve a gyökércsúcs körül csontfelszívódás látható.

Szükség esetén a tisztítás után a csontüregbe csontpóltó anyagot helyezünk, majd a sebet varratokkal zárjuk.

A beavatkozás alapfeltétele egy új korrekt, tökéletesen záró gyökértömés, így sokszor az első lépés a gyökértömés cseréje.

Gyökércsúcs rezekció 1015 Budapest, Hattyú u. 16, földszint 1.

Szájüregi ciszták eltávolítása

Ciszta bárhol előfordulhat a szájüregben: az állcsontban, a lágyszövetekben vagy a foggyökér körül, ez alapján különböztetünk meg fog eredetű és nem fog eredetű cisztákat. A fog eredetű ciszta leggyakrabban az elhalt, gyulladásban lévő fogak gyökércsúcsa, illetve az impaktált (előtörésben akadályozott) bölcsességfogak körül alakul ki.
Bár hosszú ideig panaszmentes maradhat, eltávolításuk ilyenkor is fontos, mivel fogászati gócként funkcionálhat, illetve folyamatos növekedése miatt további szövődményeket (csontpusztulás, fertőzés) okozhat.

A fogászati ciszta eltávolítása szájsebészeti rutinműtéttel, helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen történik.

Fogászati ciszta eltávolítás 1015 Budapest, Hattyú u. 16, földszint 1.

Csontpótlás

Fogászati csontpótlásra abban az esetben van szükség, ha az állkapocsban különböző okok miatt (cisztás elváltozás, parodontális betegség, foghúzás) csontvesztés történt. Csontpótlást végzünk abban az esetben is, amikor a fogbeültetéshez nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű vagy minőségű csontállomány (csont augmentáció), és a fog implantátum behelyezése csak csontpótlással kivitelezhető.
Az implantáció előtti csontpótlásnál az alsó állcsont esetében állcsontgerinc növelésről beszélünk, míg a felső állcsont esetében sarcüregemelésről (sinus lift).

A beavatkozás céljától, valamint a csontvesztés mértékétől függően, többféle csontpótló anyag és technológia áll rendelkezésünkre. A csontpótló anyag, amellyel a csontot újjáépítjük, lehet saját csont, állati eredetű, szintetikusan előállított, vagy ezek kombinációja. A fogbeültetéshez szükséges csontpótlás ma már rutinbeavatkozás, amely ambulánsan, helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen történik.

Az érzéstelenítő beadása után a szájsebész elsőként felnyitja a kezelendő ínyszakaszt. Ezen az „ablakon” keresztül kerül a csontpótló anyag –saját csont vagy csontőrlemény is – a megfelelő helyre. A behelyezett csontpótló anyag befedése, védelme egy speciális membránnal történik, majd az ínyt varratokkal zárjuk. Nagy általánosságban a csontpótlás teljes gyógyulásához 4-6 hónapra van szükség, amíg a behelyezett anyag szervül, és csonttá alakul.

Csontpótlás 1015 Budapest, Hattyú u. 16, földszint 1.

Arcüregemelés (sinus lift)

Az arcüreg emelés (sinus lift) a csontpótlás felső állcsontban alkalmazott válfaja, melyre abban az esetben van szükség, ha az arcüreg alapja túl közel esik a szájüreghez. A felső őrlőfogaknál általában nem elég magas a csont az implantátumok beültetéséhez, ilyenkor csontpótló anyaggal növelhetjük meg a felső állkapocs magasságát. Az arcüreg emelés ma már szájsebészeti rutin beavatkozásnak számít, és a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentes.

Az arcüreg emelés után általában 4-5 hónap gyógyulási idővel kell számolni, ez után kerülhet sor a fogbeültetésre. Amennyiben az arcüregemeléskor volt elég csont ahhoz, hogy az implantátumnak minimális stabilitása legyen, úgy a két műtét akár egyidejűleg is kivitelezhető.

Arcüregemelés 1015 Budapest, Hattyú u. 16, földszint 1.

Vedd Fel Velünk a Kapcsolatot!

Kérésedre Visszahívunk

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*
Cím nélkül
Meditum Dental Fogorvosi Rendelő

1015 Budapest, Hattyú utca 16. földszint 1.

Fogászati rendelőnk a Mammut bevásárló központtal szemben nyíló utcában található. Parkolásra a környék utcáit, a Mammut, illetve a Millenáris parkolóit ajánljuk.

Térkép
Meditum Dental