Ultrahangos fogkőeltávolítás

A Meditum Dental kiemelt hangsúlyt fektet a prevencióra, hogy pácienseink a lehető legtovább, a legegészségesebb formában őrizhessék meg saját fogaikat. Nagyon fontosnak tartjuk a rendszeresen végzett professzionális szájhigiéniás kezeléseket, valamint a helyes fogmosási technika elsajátítását, amelyben dentálhigiénikus kollégánk készségesen nyújt személyre szabott segítséget.

Miért van szükség fogkőeltávolításra?

A fogkő nem csak esztétikai probléma, ha elhanyagoljuk és nem távolíttatjuk el rendszeresen, idővel fogínygyulladáshoz, majd fogágybetegséghez vezethet, és akár fogaink elvesztését is okozhatja. Szerencsére rendszeres fogkőeltávolítással mindez megelőzhető.

Ultrahangos fogkőeltávolítás a Meditum Dentálban: 1015 Budapest, Hattyú u. 16, földszint 1.

Mitől alakul ki a fogkő?

A fogkő abból a baktériumokkal teli lepedékből alakul ki, mely az ételmaradékok és a nyál keveredéséből rakódik le a fogainkon és ragacsos biofilmet (plakkot) képez. A plakk egy ideig alapos fogmosással eltávolítható, ám néhány nap alatt az ásványi anyagok beépítésével elmeszesedik és fogkőként rakódik le a fognyakak köré, esetleg az íny alá. Innentől a házi praktikák már nem segítenek, és a fogkő leszedés már csak rendelői
körülmények között lehetséges.

Hogyan ismerhető fel a fogkő?

A fogkő színe fehéres-sárgás, de bizonyos ételek és italok, illetve a dohányzás elszínezheti, és akár egészen sötétbarnává is válhat.
Jellemzően az alsó metszőfogak belső felszínén, valamint a felső őrlőfogak külső felszínén telepszik meg, mivel itt található a legtöbb nyálmirigy.

Fontos tudni, hogy a fogkő az íny alatt is lerakódhat a fogak gyökerére tapadva, ahol teljesen észrevétlen marad, ám fogínygyulladást és/ vagy baktériumokkal teli tasakokat alakít ki.

Ha a kialakult ínygyulladást nem kezeltetjük, idővel átterjedhet a fogágy szöveteire, és a fogakat megtámasztó csontokra is, folyamatosan pusztítva azt. Így jön létre a súlyosabb fogágybetegség, mely akár a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezethet. Mindezeket megelőzendő szükséges a rendszeres, legalább évente egyszer elvégzett rendelői fogkőeltávolítás.

A fogkő tünetei

A fogkőlerakódás kísérő tünetet lehet a fogmosás vagy evés során jelentkező fogínyvérzés, a duzzadt, vörös, érzékeny íny, valamint a rossz lehelet.

Megelőzhető-e a fogkő?

A fogkőlerakódás gondos szájhigiéniával lényegesen csökkenthető, de a nehezen hozzáférhető helyeken a lepedék nem minden esetben távolítható el tökéletesen. Persze minél alaposabb a fogmosás, annál kevesebb lepedék marad a fogainkon. Ehhez a fogkefe (lehetőleg elektromos fogkefe) mellett ideális eszközök a fogselyem és a fogköztisztító kefe. Azt is tudnunk kell, hogy a fogkőképződés mértéke valamilyen szinten egyéni, genetikai hajlam függvénye is, melyet olyan tényezők befolyásolnak, mint fogaink elhelyezkedése, a nyálunk pH-értéke, bizonyos betegségek (pl. cukorbetegség, anyagcsere betegségek), vagy nők esetében a hormonális változások (terhesség, menopauza).

Ultrahangos fogkőeltávolítás a Meditum Dentálban: 1015 Budapest, Hattyú u. 16, földszint 1.

Lehetséges-e a fogkőleszedés házilag?

Mivel a fogkő nagyon erősen tapad a fogak felszínéhez, illetve az íny alatt lerakódva is hozzáférhetetlen, hatékonyan és biztonságosan csak rendelői körülmények között távolítható el.

Mikor menjünk fogkőeltávolításra?

Lehetőség szerint rendszeresen, legalább évente kétszer, illetve ennél sűrűbben, amennyiben dohányzunk, várandósak vagyunk, a változó korba léptünk, fogszabályzót viselünk vagy fogágybetegségünk van.

Az alábbi esetben biztosan időszerű lehet a fogkőeltávolítás:

  • Ha 6 hónapnál régebben jártunk fogkőeltávolításon
  • Ha a fogkőlerakódás már szemmel látható (sárgás-barnás elszíneződés a fogak és az íny találkozásánál)
  • Ha a nyelvünket belül végig húzva a fogak és az íny találkozásánál érdes felszínt érzünk
  • Ha ínyünk vörös, gyulladt, duzzadt, érzékeny
  • Ha az ínyünk fogmosáskor rendszeresen vérzik
  • Ha rossz a leheletünk

Hogyan zajlik az ultrahangos fogkőeltávolítás?

Az ultrahangos fogkőeltávolítás rendkívül hatékonyan, biztonságosan a fogakkal és az ínnyel kíméletesen és fájdalommentesen távolítja el a fogakról a fogkövet.
A fogkő-eltávolító készülék, az ultrahangos depurátor olyan eszköz, amely magas frekvencián rezegve porlasztja a vizet, miközben apró apró légbuborékokat képez, melyek széttörik és lepattintják a fogakhoz tapadt fogkövet. A fogkőleszedést követően a fogakat polírozó kefével és pasztával tesszük még simábbá és tisztábbá.
Az alsó és felső fogíven végzett fogkőeltávolítás összesen 30-40 percet vesz igénybe. Az eljárás alapesetben nem igényel érzéstelenítést, ám egyéni érzékenység esetén kérhető a helyi érzéstelenítés.

Ultrahangos fogkőeltávolítás a Meditum Dentálban: 1015 Budapest, Hattyú u. 16, földszint 1.

Ultrahangos fogkőeltávolítás árak

Árainkról a részletes Árlistánkban tájékozódhat!

AirFlow homokfúvásos sópolírozás

Ha még csillogóbb, még fehérek fogakat szeretnénk, rendelőnkben az ultrahangos fogkőeltávolítás AirFlow homokfúvásos sópolírozással is kiegészíthető. A kezelés során magasnyomással finom szemcséjű szódabikarbóna, víz és levegő keverékét fújjuk a fogakra, mely hatékonyan távolítja el az elszíneződéseket és csillogóan fehérré varázsolja a fogakat, ezáltal gyakran a kémiai fogfehérítés is kiváltható.

A homokfúvásos AirFlow kezelés tökéletesen biztonságos, kíméletes és fájdalommentes, eredménye pedig tartós, mivel a sima fogfelszínen nehezebben tapad meg a lepedék. Fogszabályzót viselőknek, kávé és tea fogyasztóknak, valamint dohányosok számára kifejezetten ajánlott!

AirFlow sópolírozás a Meditum Dentálban: 1015 Budapest, Hattyú u. 16, földszint 1.

Vedd Fel Velünk a Kapcsolatot!

Kérésedre Visszahívunk

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*
Cím nélkül
Meditum Dental Fogorvosi Rendelő

1015 Budapest, Hattyú utca 16. földszint 1.

Fogászati rendelőnk a Mammut bevásárló központtal szemben nyíló utcában található. Parkolásra a környék utcáit, a Mammut, illetve a Millenáris parkolóit ajánljuk.

Térkép
Meditum Dental