A rágógumi és a misztikus pH 

Mindenki ismeri a klasszikus rágógumi reklámokat a csodásan hófehér, fültől fülig érő mosolyú szereplőkkel. Na de miért is sulykolják a reklámok belénk, hogy minden étkezés után kapjunk be egy rágót?

Nyilván marketing fogás is, hiszen ha így teszünk, mind több és több terméket vásárolunk.

A jótékony hatások

Azonban a rágógumizásnak vannak a fogakra jótékony hatásai is! A jól ismert reklámokban felbukkan egy-egy diagram, melyen a hirtelen leeső érték a rágózás hatására újra emelkedik. De mit is mutat ez a görbe? A szájüregi pH értékeket írja le étkezés után. A pH a környezet savasságát, lúgosságát mutatja meg. A szuvasodást okozó baktériumok mindig jelen vannak a szánkban, ám nem csak számuktól függőek okoznak fogszuvasodást. Ha a fogmosás elmarad, és a baktériumszám is magas, a szájban kialakuló savas környezet hatására aktivitásuk megnő, illetve a fogzománcot érő direkt károsító savi hatások is elősegítik a szuvasodás gyorsabb kialakulását.
A rágógumizás elősegíti a nyáltermelést, amely így hamarabb tudja semlegesíteni a savas környezetet a szájüregben, a kritikus érték fölé emelve azt. Így csökkenthető a szuvasodás kialakulásának esélye.

A rágózással tulajdonképpen edzeni tudjuk rágóizmainkat, hiszen a mai ételek fogyasztásakor nem igazán kell megküzdeni a falattal. Ez szintén jótékony hatású.

Nem megoldás mindenre

Azonban ne feledjük, hogy ha serényen rágógumizunk is, a plakk nem tűnik el a fogunkról, és a baktériumok továbbra is ott fognak csücsülni a fogainkon! A rágógumizás nem helyettesíti a fogmosást.

Ha gyomorsav problémáink vannak, akkor pedig érdemes csökkenteni a rágógumizást, hogy ne emelje meg a gyomorsavszintet.

Milyen rágógumit válasszunk?

Fontos azonban odafigyelni pár dologra: kizárólag cukormentes rágógumit fogyasszunk, hiszen órákig cukorban áztatni fogainkat szintén nem előnyös!

Összefoglalva

A legfontosabb útravaló, hogy mindig szükséges fogat mosni, rágózunk vagy sem, hisz a rágózás nem tisztító hatású. Emellett vannak jótékony hatásai, tehát nem kell lemondanunk róla, ha ép fogakat szeretnénk! Fontos azonban, hogy ne legyünk udvariatlanok, ne rágózzunk olyan helyeken, ahol nem illik, és mindig a szemetesbe juttassuk az elhasznált rágógumit!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be konzultációra online!

📞 +36 20 403 8968
📧 info@meditumdental.hu
📍 1015 Budapest, Hattyú utca 16. Földszint 1.
📅 https://meditumdental.hu/idopontfoglalas/
Meditum Dental