Milyen fogkefét válasszunk? 1. rész

A kézi fogkefe

A szájápolás első és legfontosabb kelléke a fogkefe. Manapság ezer és ezer közül választhatunk, szín, forma, keménység alapján. Dönthetünk elektromos és kézi fogkefe használatáról, azonban a nagy kínálat mindig megnehezíti a választást, és könnyen a számunkra nem megfelelő mellett tesszük le a voksunkat.

Alapvetően azt vallom, az a legbiztosabb, ha egy fogorvosi konzultáció után vásároljuk meg új fogkefénket, hisz így a fogorvosi vizsgálat során felmért szájüregi állapotunkhoz tudunk megfelelő terméket beszerezni.

Amennyiben nem így döntünk, fontos, hogy néhány dolgot figyelembe vegyünk egyaránt kézi és elektromos fogkefe választásánál. A legfontosabb, hogy az általános ajánlás szerinti MEDIUM azaz közepesen kemény sörtéjű fogkefét válasszuk (amennyiben egy fogorvosi szűrés, vagy beavatkozás után az orvos nem ajánl más típusút).

Ha kézi fogkefe mellett döntünk, találkozhatunk számos extra kiegészítő résszel. A nyélen lévő gumiberakás a megragadást, a sörték közt lévő gumilamellák a fog polírozását segíti. Előbbi időseknek és gyerekeknek nyújt támogatást, utóbbi viszont minden korosztálynak ideális. A kézi fogkeféken gyakran találunk úgynevezett indikátor sörtét, ami általában egy sötétkék megjelenésű csomó. Ez a színezett sörte mutatja, mikor érdemes cserélni fogkefénket – azonban ne csak ezt a kis sörtét figyeljük, ideális legalább három havonta fogkefét (fogkefefejet) cserélni. A sörték lehetnek párhuzamos és keresztezett állásúak is. Megfelelő technika mellett mindkét típusú egyenlő mértékben tisztít. Nem utolsó dolog, hogy igyekezzünk kis fejű fogkefét választani, hisz azzal sokkal könnyebben odaférünk eldugott helyekre is.

Ha kézi fogkefét választottunk, a megfelelő fogmosási technika megválasztása is nagyon fontos lesz a megfelelő eredmény eléréséhez. A kézi fogkefékhez a módosított Bass módszert ajánlják, melyről részletesebben a hamarosan érkező, “Fogmosási technikák” posztunkban írunk. 

Felkészül: az elektromos fogkefe…

Meditum Dental