Vérzik az ínye?

A fogínyvérzést gyakran népbetegségként aposztrofáljuk Magyarországon. De miért is vérzik az ínyünk, mi váltja ki ezt a reakciót és mit tehetünk ellene?

A tünet

A fogínyvérzés egy tünet, nem maga a betegség. Egy vészjelző, mely a baktériumok elszaporodását jelzi a szájüregben. Olyan baktériumok száma növekszik meg, melyek elsősorban nem a fogszuvasodásért felelősek, hanem a valóban népbetegségnek számító ínygyulladásért, ínysorvadásért és fogágybetegségért.

Ínygyulladás

Ínygyulladáskor az íny duzzanata, rózsaszínről élénk vörössé válása az első megjelenő tünet, melyet az íny irritációkor bekövetkező, majd spontán vérzése követ. Ekkor a baktériumok egyelőre csak az íny szövetében találhatók. A nem megfelelő szájhigiéné okozta ínygyulladás előfordulhat minden életkorban. Ezen felül hormonális változások is kiválthatják illetve súlyosbíthatják a tüneteket, például tinédzser korban vagy terhesség folyamán.

Ínysorvadás

Ínysorvadáskor az íny visszahúzódik a fogakról, melyeknél nyaki érzékenység, illetve fognyaki kopás alakulhat ki. Az íny sorvadását erős mechanikai hatások (peircing, rossz fogmosási technika), és baktériumok külön-külön és együtt is okozhatják.

Fogágybetegség

A fogágybetegség fogvesztéssel járó megbetegedés. Ekkor ép fogakat veszíthet el a beteg, hiszen ez nem a fog betegsége, hanem az azt körülvevő, tartó szöveteké: az ínyé és a csonté, valamint az úgynevezett parodontális szalagoké, melyek a fogat rögzítik a csontban. Ilyenkor ezek a szövetek a tartós gyulladásos állapot miatt lebontódnak a fog körül, a fog kilazul és kiesik.

Megelőzés

Mit tegyünk megelőzésképpen? A rendszeres, otthoni szájhigiénés szokások mellett – fogmosás, fogselymezés, szájvíz – járjunk legalább évente fogorvoshoz szűrésre, ahol kiderülhet, szükségünk van-e professzionális szájtisztításra, például fogkőeltávolításra. Ha ezen betegségek tüneteit észleljük, azonnal keressük fel fogorvosunkat: a fogínygyulladás gyógyítható és visszafordítható betegség, az ínysorvadás és a fogágybetegség a megfelelő kezeléssel megállítható!

Figyeljétek a Meditum Dental Facebook oldalát, mert a következő napokban Ti dönthetitek el, miről szeretnétek olvasni!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be konzultációra online!

📞 +36 20 403 8968
📧 info@meditumdental.hu
📍 1015 Budapest, Hattyú utca 16. Földszint 1.
📅 https://meditumdental.hu/idopontfoglalas/
Meditum Dental