Fogmosási technikák

Mint ahogy korábbi bejegyzéseinkben említettem, különböző fogkeféket különböző technikával érdemes és szükségszerű használni.

Az elektromos fogkefe

Az elektromos fogkefe használata könnyebb, így gyakran ajánlják ezeket a készülékeket nem túl jó kézügyességgel rendelkező embereknek, gyerekeknek, időseknek, mentális betegségekben szenvedőknek.

A készülék használatának egyszerűsége abban rejlik, hogy a fogkefe végzi a tisztító mozgást, a felhasználó pedig csak a megfelelő felszínekhez tartja azt. Így az elektromos fogkefét egyszerűen végig kell vezetni a fogív összes elérhető felszínén. Az alsó fogainknál az arcunk és ajkunk felől, a nyelvünk felől, a rágó felszíneken és a fogívünk mögött. Felső fogainknál az arcunk és ajkunk felől, a szájpadlásunk felől és a rágó felszíneken.

A kézi fogkefe

A kézi fogkefe egy egyszerűbb konstrukció, így ott a megfelelő fogmosási technikával biztosítjuk a maximális tisztító hatást. Külön módszer létezik gyerekeknek és felnőtteknek, hisz a gyermekek kézügyessége folyamatos fejlődése miatt a fiatal kor elején még az apró mozgások nehezebben kivitelezhetők (gondoljunk csak arra, hogy a rajzok is hogyan változnak ahogy nő csemeténk).

A gyermekek fogait 6-7 éves korig a szülő, gondozó mossa! Így biztosan megtisztul minden felszín. Ezután lehet javasolni a horizontális, súroló technikát, majd később a körkörös mozdulatokkal való fogmosást.

Ahogy azonban tinédzser korba lépünk, már megfelelő a kézügyességünk a lehető leguniverzálisabb technika elsajátításához. A már korábban említett módosított Bass módszer lényege, hogy a már megtanult, kis körkörös mozdulatokat kiegészíti egy új fogkefe tartással. 45 fokos szögben tartjuk a fog és az íny találkozásánál, a sörtéket az íny felé irányítva, így a legkisebb zugokban megbúvó lepedéket is el tudjuk távolítani a fogainkról és az ínyről is.

Megfelelő fogmosási technikával – és annak tökéletes kivitelezésével – a kézi fogkefe hatékonysága megegyezik az elektromos fogkefék hatékonyságával. Azonban, mint a rajzolás vagy sütés-főzés, ez is gyakorlást igényel, ezért érdemes, hogy félévente, a fogorvosi szűrések alkalmával kikérjük orvosunk véleményét a fogmosási technikánk hatásosságáról, és ha szükséges, ellenőrzés mellett, bemutató fogsorokon tudunk gyakorolni újra és újra.

Számos további fogmosási technika létezik, így a leguniverzálisabbat részleteztük. A további módszerekről fogorvosunk ad tájékoztatást, amennyiben egy kezelés vagy meglévő panasz miatt ez a módszer nem kivitelezhető, vagy nem elég hatékony.

A következő cikkben arról olvashattok, mikor és mennyi ideig érdemes fogat mosnunk.

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be konzultációra online!

📞 +36 20 403 8968
📧 info@meditumdental.hu
📍 1015 Budapest, Hattyú utca 16. Földszint 1.
📅 https://meditumdental.hu/idopontfoglalas/
Meditum Dental