Mikor? Mennyi ideig?

Fontos, hogy sose feledkezzünk meg a szájhigiéniáról. Na de mikor és mennyi ideig mossunk fogat? Ezek talán a legáltalánosabb kérdések a “Mivel?” után, amit már a korábbi bejegyzésekben olvashattatok.

Napi 2-3 alkalommal ajánlott fogat mosni, legalább alkalmanként 2 percig. Ezt talán mindenki hallotta már, azonban az itt felmerülő “Miért?” kérdésekre talán kevesebbszer érkezett válasz.

Reggeli fogmosás

Nincs is kellemetlenebb, mikor a reggeli fogmosás elmarad. Az egész éjszaka – 6-8 óra! – során tisztítás nélkül maradt szájüreg legtöbbször nem harmatos rózsa illatot áraszt. A szánkban lévő számos baktérium az esetleg a fogainkon maradt lepedéket emésztve különböző anyagokat bocsájt ki, melyek igen kellemetlen illatúak. A száj pH értéke is csökken, mely a fogszuvasodás kialakulásának kedvez. Ezektől a kellemetlenségektől szabadít meg a reggeli fogmosás, ami a korai készülődéskor is csak kettő perc!

Étkezés után

Legtöbbször nem igazán kivitelezhető ebben a rohanó világban. Ilyenkor a friss ételmaradékokat távolítjuk el fogainkról, így az ott lévő kórt és kárt okozó baktériumok nem jutnak tápanyagokhoz. Ha nem tudunk étkezés után fogat mosni, egy jó nagy ivóvizes öblögetés vagy egy cukormentes rágógumi segíthet, hogy jobb érzéssel folytassuk a napot.

Esti fogmosás

A nap közben fogainkra rakódó ételmaradék, nyál, egész éjjel a szánkban maradhat. Ez nem csak a reggeli rossz szájíz és szájszag miatt okoz problémát. Közel 6-8 órán keresztül tápanyagot biztosítunk a már említett kórt és kárt is okozó baktériumoknak. A fogszuvasodás, a fogínyvérzés, a foglazulás mind-mind ezen baktériumok tevékenységeinek a végeredménye. 

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben nincs valamilyen meglévő, általános betegségünk, szinte az összes probléma megelőzhető tökéletes szájhigiénével, melynek része az otthoni fogápolás – fogmosás, fogselymezés, szájöblítők használata, és a professzionális szájápolás – fogkőeltávolítás, fogköztisztítás, polírozás, tömések és pótlások készítése.

A következő bejegyzésben a fogínyvérzés okairól és kezeléséről olvashattok.

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be konzultációra online!

📞 +36 20 403 8968
📧 info@meditumdental.hu
📍 1015 Budapest, Hattyú utca 16. Földszint 1.
📅 https://meditumdental.hu/idopontfoglalas/
Meditum Dental