Dr. Mosoni Annamária

Dr. Mosoni Annamária

Fogorvos

A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2007-ben. Ezután az Egyesült Államok Florida államába költöztem, ahol 12 évig éltem és dolgoztam. Az ott megszerzett tapasztalataimat másfél éve Magyarországon kamatoztatom. Az USA-ban a fogászat nemcsak az egyik legfejlettebb a világon, de egyben nagyon páciensközpontú is. A Meditum Dental modern és családias rendelőjében ezt a mentalitást viszem tovább itthon is.

Az általános fogászati beavatkozások mellett nagy hangsúlyt fektetek a fogágybetegségek felismerésére és kezelésére is, hiszen ezek hazánkban népbetegségnek számítanak és a fogak elvesztésének egyik vezető okai.

Milyen kezelésekkel fordulhatsz Dr. Mosoni Annamáriához? 

  • Fogágybetegségek kezelése
  • Fogmegtartó kezelések: fogtömés, inlay, onlay overlay, gyökérkezelés
  • Fogászati profilaxis: elméleti és gyakorlati szájhigiénés oktatás és tanácsadás
  • Fogpótlás: koronák, hidak készítése, kivehető pótlások készítése, implantátumon elhorgonyzott pótlások készítése
  • Parodontológiai kezelések: fogkőeltávolítás, kürettálás
  • Szájsebészet: fogeltávolítás

A fogágybetegség kezelése

Kevesen tudják, hogy a Magyarországon népbetegségnek számító fogágybetegség a fogak elvesztésének (a fogszuvasodás után) a második leggyakoribb oka. A gyakori tévhittel ellentétben a "kilazult" fogak háttérében (néhány ritka kivételtől eltekintve) nem a genetika, hanem a nem megfelelő otthoni szajhigiéné, illetve a rendszeres rendelői fogkő eltávolítás hiánya áll.

Ez egyben jó hír is, hiszen ez azt jelenti, hogy ezek megvalósításával a betegség megelőzhető. Még jobb hír, hogy időben történő felismerése esetén viszonylag egyszerűen kezelhető is. Rendelőnkben a legmodernebb ultrahangos és kézi eszközökkel, szükség esetén gyógyszeres támogatással, valamint a megfelelő szaktudással rendelkező fogorvosaink segítségével a fogágybetegségeket hatékonyan és fájdalommentesen tudjuk kezelni.  

Foglalj időpontot online!

Egy kattintással kiválaszthatod a neked megfelelő időpontot

Gyakori kérdések

Az első és legfontosabb, hogy ha bármi furcsaságot, eltérést, duzzanatot vagy fájdalmat észlelünk, azonnal keressük fel szakorvosunkat. Ne habozzunk! Emellett fontos, hogy ne feledkezzünk el a féléves-éves szűrésről, ahol bármilyen probléma szinte a legelső perctől kiszűrhető, ezáltal korai terápiában részesülhet. Például a kis szuvasodás kisebb töméssel mindig jobb prognózisú!

Ha nem fordítunk kellő figyelmet a szájhigiéné fenntartására, a szájüregben lévő baktériumok felszaporodnak, és az alacsony pH-ú környezetben a „felpuhult” fogszövetet a baktériumok megtámadják, és elbontják. Kialakul a fogszuvasodás és üregképződés. Amennyiben felkeressük a fogorvost, a fertőzött fogszövetet a fúróval eltávolítja és az üreget tömőanyaggal tölti fel. A fog él és virul a beavatkozás után.

Ha a fogban lévő ér- és ideghálózatot is eléri a fogszövetet érintő bakteriális fertőzés, a fog begyullad. Visszafordíthatatlan esetben a fertőzött fogszövet eltávolítását ki kell terjeszteni a fogbélre is. Ekkor az ér- és idegképletek eltávolításra kerülnek, majd a tisztítás után a gyökérbe megfelelő anyagból tömés kerül. Ezután következik a fogkorona helyreállítása töméssel vagy koronával. A fog ekkor már egy „nem élő fog”, viszont a kezeléssel még jó ideig szájban tartható és jól funkcionál.

A legáltalánosabb eset, ha a fog olyan mértékben sérült, hogy töméssel már nem lehet helyreállítani. Ilyenkor a fog előkészítése után lenyomat készül, és a fogtechnikus készíti el a borítókoronát, melyet a fogorvos ragaszt be. Élő és gyökérkezelt fogra is készülhet korona. Készülhet esztétikai okokból, harapásemelés céljából és még sok egyéb jelenség indokolhatja.

Ha a fogívből egy közti fogat elvesztünk, megszűnik az ív egysége. Ekkor a rágáskor jelentkező erők nem tudnak megfelelően eloszlani a fogíveken belül, és néhány fog nagyobb erőhatásnak lesz kitéve. Ez meggyengíti a tartószerkezetét és emiatt szép lassan a fog megdől. A megdőlt fogak rágófunkciója csökken és tisztításuk is nehezebb, ezért előfordul, hogy hamarabb romlanak és veszítik el a páciensek őket.

Egy vagy több hiányzó fog pótlására alkalmas, a többi fogon (vagy implantátumon) elhorgonyzott, rögzített, esztétikus fogpótlás. Amennyiben a szájban lévő fogakon horgonyozzuk el, a hiányt határoló fogakat megfelelően kell előkészíteni pillérnek - mint egy koronához - s ehhez fognak kapcsolódni a hiányzó fogakat pótló hídtagok.

Olyan esetekben, ahova hídpótlás nem készíthető, de még vannak a szájban saját fogak, a hiány helyére kiterjesztett kivehető pótlás készülhet. Általában kicsivel nagyobb helyet foglal el a szájban, mint maga a foghiány, és a maradék fogakon van elhorgonyozva.

Teljesen fogatlan állcsontokra készíthető fogpótlás, mely nagyobb helyet foglal el a szájban, mint a korábbi fogazat, pótolja az elvesztett fogakat és csontozatot, megtámasztást ad az arc izmainak, emeli a harapást.

A fogkő szilárd lerakódás a fogazaton, mely szivacsos szerkezetének köszönhetően baktériumok millióinak ad otthont a szájban. Ezek a baktériumok súlyos ínygyulladást okozhatnak, amely betegség előrehaladtával ráterjedhet a fogakat körülvevő tartószerkezetre, meggyengítve az. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a fogak kilazulnak, és elkezdenek mozogni. Extrém esetben a páciens ép fogait veszíti el a betegség miatt. A fogkövet csak professzionális eszközökkel lehet maradéktalanul eltávolítani, az otthoni szájápolás lehetőségei nem adottak az eltávolításhoz.

A fogainknak több felszíne van, mint amennyit el tudunk érni a fogkefével. Az egymáshoz fekvő fogak felszíneit a fogkefe nem éri el, a fogselyem viszont erre specializálódott. Felnőtt korban kifejezetten ezeken a területeken alakul ki fogszuvasodás, és innen indul az ínygyulladás is. Mindkét betegség megelőzhető helyes fogselyem használatával.

Számos fogászati beavatkozás teljesen fájdalommentes, azonban sajnos, ha már egy kialakult problémával keressük fel orvosunkat, előfordulhat kellemetlen érzés, Ezt szeretnénk megelőzni egy érzéstelenítő injekció alkalmazásával. A páciens ilyenkor teljesen érzéketlen a kezelésre nézve, sokkal nyugodtabban tudja elviselni a beavatkozást és a félelmet is csökkenti, hogy nem érez semmit a beavatkozásból.

Könnyen megtalálhat minket

Fogászati rendelőnk a Mechwart ligeti villamos megállótól 200m-re található a Margit híd irányában.

Telefon

+36 20 403 8968

Parkolás

Parkolásra a környék utcáit, illetve a Rómer Flóris u. 4. szám alatt található fizetős parkolót ajánljuk.

Időpontfoglalás

Online foglalhatsz időpontot!

Vegye fel velünk a kapcsolatot! Kérésére visszahívjuk!

Elérhetőségeink

Telefon: +36 20 403 8968
E-mail: info@meditumdental.hu
Viber: +36 20 403 8968
Cím: H-1027 Budapest, 
Margit körút 38/A

Tartalom felhasználási feltételek

Nyitva tartás

Előzetes bejelentkezés alapján
fogadjuk pácienseinket!

H - P: 08:00-20:00


Időpontfoglalás