Fogkorona Budapesten

A fogkorona egy olyan típusú fogpótlás, ami teljesen körbeveszi és beborítja az adott fogat vagy implantátumot.

Általában akkor van szükség rá, amikor töméssel vagy inlay/onlay készítésével már nem lehet megoldani a problémát a szuvasodás kiterjedtsége miatt. Ezekben az esetekben már annyira gyenge az eredeti fogkorona, hogy nagy az esélye a törésének, ezért fogászati korona alkalmazása válik szükségessé.

Esztétikai problémák - elszíneződött fogazat, vagy a metszőfogak közötti túl nagy rés - vagy törött, túlságosan lekopott rágófelületű fog esetén is indokolt a korona alkalmazása.

A koronák és hidak többféle anyagból, többek közt fém vagy cirkónium sapkára égetett kerámiából, kerámiával kevert kompozit anyagból készülhet, melyet speciális fogászati cementtel ragasztanak az érintett fogra.


Fogkorona a Meditum Dental budapesti rendelőjében

A fogpótlások anyagai közül kiemelkedő tulajdonságokkal bír a cirkónium, amellyel rendkívül erős, tartós és esztétikus fogpótlás készíthető. A cirkónium ráadásul biokompatibilis, tehát semmilyen allergiás reakciót nem vált ki. További előnye, hogy addig, amíg a fémvázas fogpótlások esetében az íny visszahúzódásával előtűnhet a pótlás szürke szegélye, a cirkónium esetében ilyen nem fordul elő.

Az ínyhez tökéletesen illeszkedő cirkon koronák készítése során a legújabb számítógépes technológiát, a 3D-s CAD/CAM (számítógép segítségével tervezett és elkészített) módszert alkalmazzák, aminek köszönhetően mikrométeres pontosságot érhetünk el. A cirkon korona elkészítésekor a szakemberek először lenyomatot vesznek az előkészített fogakról, majd ezt a digitalizált mintát számítógépen grafikusan is megjelenítik. Ez alapján a korona váza, nagysága, és formája elektronikus úton tervezhető meg.

A következő lépésben az így kapott digitális képet egy másik számítógépre is felviszik, melyhez egy speciális faragó eszköz (frézgép) van csatlakoztatva. Ez a frézgép a digitális kép alapján a behelyezett cirkon tömbből mikrométeres pontossággal faragja ki a korona végső vázat. Utolsó lépésként az így elkészült vázra ráégetik a kerámia borítást, melynek színárnyalatát a pácienssel egyeztetjük. 

Cirkónium fogkorona - Meditum Dental II. kerület

Amennyiben az orvos a koronát természetes fogra helyezi fel, akkor azt elő kell készítenie. Első lépésként különböző csiszolókkal eltávolít bizonyos mennyiséget a fog anyagából, így aztán a korona felhelyezésére alkalmas csonkot alakít ki.

Az orvos természetesen minden esetben ügyel arra, hogy a csiszolás során a lehető legminimálisabb csontszövetet távolítsa el, mindemellett fontos szempont az így kialakított csonkra helyezett korona hosszú távú stabilitása és a fogágy védelme is.

A végleges korona elkészítése több napig is eltarthat: első körben a szakemberek vesznek egy lenyomatot a preparált fogról, majd ennek segítségével készítik el a fogtechnikai laboratóriumban az adott fogra tökéletesen illeszkedő koronát. Amíg az elkészül, a páciens szájába ideiglenes korona kerül.

Fogászati korona kerül az implantátumokra is, ami tulajdonképpen egy, az eredeti foggyökéhez hasonlóan funkcionáló titánium csavar, melyet hiányzó fog esetén ültetnek az állkapocsba. Ebben az esetben a koronát vagy a hidat azután lehet rögzíteni, ha az implantátum már összeforrt a csonttal.

Hogyan készülnek a fogkoronák? - Meditum Dental, fogorvos budapesten

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem laudantium in adipisci ipsa optio quas id excepturi non, eos cupiditate, necessitatibus sapiente illo error. Vero adipisci quidem aut itaque labore.

Foglalj időpontot online!

Egy kattintással kiválaszthatod a neked megfelelő időpontot

Könnyen megtalálhat minket

Fogászati rendelőnk a Mechwart ligeti villamos megállótól 200m-re található a Margit híd irányában.

Telefon

+36 20 403 8968

Parkolás

Parkolásra a környék utcáit, illetve a Rómer Flóris u. 4. szám alatt található fizetős parkolót ajánljuk.

Vegye fel velünk a kapcsolatot! Kérésére visszahívjuk!

Elérhetőségeink

Telefon: +36 20 403 8968
E-mail: info@meditumdental.hu
Viber: +36 20 403 8968
Cím: H-1015 Budapest,
Hattyú utca 16. földszint 1.

Tartalom felhasználási feltételek

Nyitva tartás

Előzetes bejelentkezés alapján
fogadjuk pácienseinket!

H - P: 08:00-20:00


Időpontfoglalás