Híd vagy implantátum?

Amikor fogpótlásra kerül sor, gyakran felmerülő kérdés a páciensek részéről, hogy az implantátum vagy a híd-e a jobb megoldás. 
Bár az esetek többségében mindkét technika képes egy vagy több hiányzó fog pótlására, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ezek ismerete mellett természetesen szükség van orvosi konzultációra is, ahol a szájüregi állapotát, egyedi adottságainkat és igényeinket is figyelembe véve, meghozhatjuk a számunkra legjobb döntést.

Kisebb mértékű foghiány esetén általában két megoldás jön szóba a hagyományos fogászati híd, valamint az implantátum(ok) beültetése.
Mindkét fogpótlásnak ugyanaz a célja: az esztétikai szempontok mellett a rágófunkció
visszaállítása.

Hogy számunkra melyik az előnyösebb választás, azt több tényező is befolyásolhatja, például az általános egészségi állapotunk, a hiányzó fogak száma, elhelyezkedése, csontozatunk állapota, egyedi igényeink, és persze anyagi lehetőségeink.

A fogászati híd előnyei és hátrányai

A híd olyan fix fogpótlási eljárás, ahol a foghiányt a hiánnyal szomszédos fogak (vagy implantátumok) segítségével hidaljuk át.
A hiányzó fog mellett megmaradt fogak a híd pillérjeként funkcionálnak. Ebből adódik a híd egyik hátránya is: mivel a tartófogakra is korona kerül, elő kell készíteni (csiszolni) őket, hogy jelentősen csökkentsék méretüket és térfogatukat, biztosítva, hogy a fogpótlás ne akadályozza a fogak megfelelő illeszkedését, illetve a harapást. Ezáltal az amúgy ép fog, az anyagának akár 40-60%-át is elvesztheti, illetve esetenként a fog gyökérkezelésére is szükség lehet.

A híd előnye, hogy 1-2 héten belül elkészül és gyorsan visszaállítja az esztétikai és rágófunkciót, emellett az ára is kedvezőbb, mint az implantátumé.

A fogászati hidak többféle anyagból is készülhetnek, fém vázzal és porcelán leplezéssel vagy tökéletesen élethű, magas fényáteresztő képességű cirkónium-oxidból. Ez utóbbi, tökéletes esztétikája miatt különösen a mosolyzónában javasolt.

Azzal is kalkulálni kell, hogy a hidak kevésbé erősek és tartósak, mint az implantátumok. A gyengébb rágóerő mellett, túlterhelhetik a pillérfogakat, és átlagosan 10-15 évente cserére szorulnak.

Természetes élettani folyamat, hogy a foghiány helyén a csont terhelés hiányában sorvadásnak indul. Mivel a hidak esetében a terhelés a pillérfogakra hárul, a csontállomány megtartása itt nem biztosított.

A fogászati implantátum előnyei és hátrányai

A fogászati ​​implantátumok egy a csontba helyezett biokompatibilis műgyökérből (titán, cirkónium) és a rá készült fogpótlásból (korona) állnak, és véglegesen pótolják a hiányzó fog(ak)at.
Az implantátum előnye, hogy anatómiailag nagyon hasonló az eredeti foghoz, így esztétikailag és érzetre is épp olyan, mintha visszakaptuk volna a saját fogunkat. Mivel a rágóerőt a csontra közvetíti, a folyamatos terhelés megakadályozza az állcsont sorvadását, magasságának és volumenének fokozatos leépülését. Fontos előny az implantátum esetében, hogy elkerülhető a szomszédos, egészséges fogak lecsiszolása.

Az implantátumok természetesebbek és esztétikusabbak, mint a hidak. Egy fémmentes cirkónium korona színében és formájában is a megszólalásig élethű, hajszálpontosan illeszkedik a foghiány helyére és tökéletesen harmonizál a többi foggal.

Megfelelő gondozással és szájhigiéniával, az implantátumok egy éltre szóló megoldást nyújthatnak.

Híd vagy implantátum? Melyik a jobb megoldás?

Általánosságban elmondható, hogy az implantátum szinte mindig jobb választás, mint a híd. Ugyanakkor néhány esetben a híd előnyösebb lehet:
Ha a foghiány melletti fogak már gyökérkezeltek vagy kiterjedt töméssel rendelkeznek. Ebben az esetben nem két ép fogat kell „beáldozni” a híd elkészítéséhez, ellenkezőleg, a híd egyfajta védelmet is biztosíthat a sérülékenyebb fogak számára. Ha az implantátum beültetéséhez nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű vagy minőségű csont, és nem szeretnénk vállalni a csontpótlást.
Ha a fogbeültetés sikerét kockáztató tényező vagy betegség áll fenn (pl. aktív dohányzás, cukorbetegség, kezeletlen fogágybetegség.)

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be konzultációra online!

📞 +36 20 403 8968
📧 info@meditumdental.hu
📍 1015 Budapest, Hattyú utca 16. Földszint 1.
📅 https://meditumdental.hu/idopontfoglalas/
Meditum Dental