Fraud Blocker

Ünnepi fogvédő tippek

Év végén hajlamosak vagyunk túlzásokba esni, ami az étkezést és italfogyasztást illeti. Ez egyfajta önjutalmazás, hogy túléltük az évet és végre itt van a jól megérdemelt pihenés ideje, azonban fontos, hogy ennek a hozzáállásnak ne a fogaink egészsége lássa kárát! Blogunkban bemutatunk néhány hasznos tippet fogaink védelme érdekében.

A csokoládé általában főszerephez jut az ünnepek alatt, ezért javasoljuk, hogy lehetőleg minél sötétebb legyen, mert annál több kakaót és kevesebb cukrot tartalmaz, így kevésbé káros a fogainkra.

Az olyan ragadós édességek, mint a szaloncukor, karamella, nugát vagy pillecukor hosszabb ideig tapadnak meg a fogakon, és a nyálunk se tudja lemosni őket, ezért még veszélyesebbek a fogszuvasodás szempontjából. Fokozottan kerülni kell a lágy, ragacsos desszerteket, ha fogszabályozó készüléket viselünk vagy fogínyproblémáink vannak.

Óvatosan fogyasszuk a bejglit és a diós, mandulás, illetve egyéb csonthéjas süteményeket, mert bármelyikben lapulhat héjdarab, amely könnyen fogtörést vagy repedést okozhat, de a tömések, fogpótlások, kerámiahéjak is megsérülhetnek.

Az ünnepekhez hozzátartozik a pihenés és a gyakori nassolás. Azonban tudnunk kell, hogy étkezés után átmenetileg megemelkedik a szájüregi pH-értéke, ami a folyamatos nassolásnál nem tud visszabillenni a normál egyensúlyi állapotába és a savas közeg ideális táptalaja a fogszuvasodást okozó baktériumoknak.

Az ünnepek alatt fogyasztott alkoholos italok fogaink és az ínyünk egészségét is veszélyeztethetik. Az alkohol savas kémhatása gyengíti a fogzománcot, növelve a fogerózió és a foltok, elszíneződések kialakulásának kockázatát. Mivel az alkohol vízhajtó hatású, csökkenti a nyáltermelést is, a baktériumok könnyebben szaporodhatnak, ami rossz leheletet, fogínyproblémákat és szuvasodást eredményezhet.

A legnagyobb csomagolási lázban se használjuk olló helyett a fogainkat, mert veszélyezteti a zománc, de különösen a porcelán héjak épségét.

Ha eleve érzékenyek a fogaink, tudnunk kell, hogy az ünnepek alatt fogyasztott sok savas ital (tea, kávé, bor, forralt bor, gyümölcslé, bólé, szénsavas üdítő italok stb.) tovább erodálhatja a fogzománcot, gyengítve annak ellenálló képességét és hozzájárulva a fogérzékenység és fogszuvasodás kialakulásához. Ezért amikor szénsavas italt iszunk, lehetőleg fogyasszunk mellé valami szilárd ételt, mert rágás közben nyálat termelünk, amellyel ellensúlyozzuk a savasságot.

Hasznos segítség lehet a bor mellé, vagy főétkezések után fogyasztott sajt is, mely pH-kiegyensúlyozó hatásának köszönhetően segít semlegesíteni az alkoholban található savakat, támogatja a fogzománc remineralizálását, emellett kalcium és foszfáttartalma is hasznos a fogak egészsége érdekében.

Ünnepek alatt gyakran felborul a megszokott napi rutin, ami a szájápolásra is kihathat, de feltétlenül tartsuk be a napi kétszeri fogmosást, fogselymezést. Különösen az esti fogmosásra ügyeljünk, mivel éjszaka csökken a nyálelválasztás, és a megnövekvő szájüregi pH nagyon káros a fogak egészségére.

Ne mossunk fogat közvetlenül étkezés vagy savas italok fogyasztása után mert a savas közegben átmenetileg felpuhuló fogzománc nagyon sérülékeny a fogkefe kemény sörtéivel szemben.
Lehetőleg várjunk 30-40 percet, amíg a szájüreg megemelkedő pH-értéke visszaáll a normál egyensúlyi állapotába, addig öblítsük át a szánkat vízzel vagy vegyünk be egy cukormentes rágót, mely fokozza a nyáltermelést és támogatja a fogzománc védelmét.

A nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztás (szénsavmentes ásványvíz formájában) segít eltávolítani az ételmaradékokat, megakadályozva a plakk lerakódás és fogszuvasodás kialakulását. Emellett fokozza a nyáltermelést, amely semlegesíti a szájban lévő savakat és védi a fogzománcot.

Ha az eddig olvasott tanácsaink ellenére úgy érzi a hideg belehasít a fogába, lüktet vagy tompán fáj vegye fel a kapcsolatot velünk online időpontfoglaló oldalunkon vagy a +36 20 403 8968 telefonszámunkon!

Szólj hozzá!

Meditum Dental